16.6.2010

Osa 2: Foscam FI8908W käyttöönotto ja perusasetukset

Tällä kertaa otan hieman opas-henkisellä artikkelilla kantaa Foscamin FI8908W ip-kameran käyttöönottoon sekä perusasetuksiin.

Käyn ensin hieman läpi miten kameraan saa yhteyden Windows / Mac koneilla, sen jälkeen tutkitaan web-hallinnan ulkoasua ja lopuksi kameran perusasetuksia.

Kamerassa ei ole lainkaan usb-liitäntää, joten kameraan saa yhteyden joko ethernetin välityksellä (kiinteällä verkkokaapelilla, RJ45-liittimellä) tai langattomalla WLAN-yhteydellä. Oletusasetuksilla kameran ensiyhteys muodostetaan kuitenkin kiinteällä verkkokaapelilla, joten kamera tulee liittää kotiverkon modeemiin tai reitittimeen, jotta kameraan pääsisi käsiksi.


Tämä artikkeli on jatkoa aiemmalle postaukselle "OSA 1: Foscam 8908W ip-kamera".

Ensimmäisenä vaiheena kytketään kameraan verkkovirta ja liitetään verkkokaapeli kameran ethernetportin ja modeemin tai kameran ja reitittimen väliin. Mikäli kodista löytyy modeemi vain yhdellä ethernet-paikalla, on aika käydä ostamassa joko monipuolisempi modeemi (esim. 4-porttinen + wlan noin 50e+) tai kytkin (esim. Zyxel 8-porttinen noin 15e).



Ethernet- sekä virtakaapeli kytkettyinä

Kun kameran liittää kotiverkkoon, kamera pyytää verkon DHCP-palvelimelta ip-osoitteen, jonka avulla kameraan saadaan yhteys. Valtaosalla jotka tätä artikkelia lukevat, kotiverkon dhcp-palvelimena luultavasti toimii kotiverkon modeemi. Ne, joilla on kotiverkossaan jokin toisenlainen ratkaisu, tietotaito seuraaviin asioihin onnistuu varmasti ilman erillistä opastustakin. Joka tapauksessa seuraava askel kameran asennuksessa virtojen sekä verkkokaapelin kytkemisen jälkeen on selvittää minkä ip-osoitteen kamera on saanut käyttöönsä.

Kameran ip-osoitteen selvittäminen

Windows-käyttäjät:

Kameran mukana toimitetaan cd-levy, jolta löytyy Windows-yhteensopiva Ip Camera Tool -niminen ohjelma. Ohjelman asennuksen jälkeen ohjelma etsii ip-kameran itsekseen ja näyttää kameran ip-osoitteen. Ohjelman avulla on mahdollista myös päivittää laitteen firmware- sekä webUI-versiot. Mikäli tätä kautta kameran ip-osoite selviää, hyppää ohjeissa eteenpäin kohtaan "kameran web-hallinta".

Mikäli IP Camera Tool ei löydä kameraa, kannattaa varmistaa että oma kone sekä kamera on kytketty samaan modeemiin / kytkimeen, johdot ovat kunnossa ja kamerassa on virrat päällä. Ongelmia saattavat aiheuttaa myös koneen palomuuri tai erikoisemmat viritykset modeemien / kytkimien asetuksissa.

Mikäli ip-osoite ei vieläkään selviä, on aika käydä katsomassa DHCP-palvelimen laitelistaa. Valtaosaan modeemeista pääsee käsiksi selaimen kautta käyttämällä osoitteena modeemin (oletusyhdyskäytävän) ip-osoitetta. Mikäli osoitetta ei tiedä tai osaa selvittää, niin käynnistä komentorivi. Windows XP-käyttöjärjestelmässä komentorivi löytyy apuohjelmista, tai valitsemalla käynnistä-valikosta "suorita", kirjoittamalla "cmd" ja painamalla "enter". Vistassa sekä Windows 7:ssa komentorivi löytynee suorita -> cmd kautta tai etsimällä käynnistä-valikosta suoraan cmd.

Komentoriviin kirjoitetaan "ipconfig" ja painetaan "enter". Kone näyttää kasan osotteita, ja etsitty ip-osoite on käytössä oleva oletusyhdyskäytävä, omalla kohdallani siis "10.0.0.1". Osoite voi olla myös esimerkiksi 192.168.0.1 tai 192.168.1.1 jne, osoite riippuu laitteistosta ja omista asetuksista.


Kun oletusyhdyskäytävän ip-osoite on löydetty, avaa valintasi mukaan jokin internetselain (IE, Firefox jne) ja harppaa ohjeissa eteenpäin kohtaan "kameran web-hallinta". Mikäli oletusyhdyskäytävän selvittämisen kanssa on edelleen ongelmia tai käyttöjärjestelmänä on jokin muu kuin Windows tai OSX, kameran ip-osoitteen voi selvittää modeemin DHCP-taulukosta. Harppaa siis seuraavan Mac-kappaleen yli modeemin DHCP-listan tarkasteluun.

Mac-käyttäjät

Nopein tapa käydä katsomassa oletusyhdyskäytävä on avata järjestelmäasetukset -> "Verkko" -> ja valita joko Airport tai Ethernet riippuen onko kone langattomasti vai verkkokaapelilla kiinni kotiverkossa. Valinnan jälkeen käydään "Lisävalinnat"-painikkeen takaa avautuvan valikon "TCP/IP" välilehdellä ja painetaan mieleen oletusyhdyskäytävä (reititin).



Modeemin DHCP-listan tarkastelu

Modeemin asetuksia ja statusta pääsee ihmettelemään juuri selvitetyn oletusyhdyskäytävän / reitittimen osoitteen avulla. Mikäli nämä ohjeet eivät päde, kannattaa tarkistaa modeemin ohjekirjasta miten asetuksiin pääsee.

Avaa Internet-selain ja kirjoita osoitteeksi selvittämäsi oletusyhdyskäytävän osoite. Tämän ohjeen esimerkkikuvat ovat A-linkin RR24AP-modeemin asetusvalikoista, joten muiden merkkien valikot ovat erilaisia ja haettu DHCP-taulukko saattaa olla eri valikon alaisuudessa.

Internetosoite http://10.0.0.1 tai pelkkä 10.0.0.1 (oma oletusyhdyskäytäväsi) avaa yleensä modeemin kirjautumisikkunan. Kirjaudu sisään asetuksiin käyttäen joko aiemmin määrittämääsi käyttäjätunnusta ja salasanaa, tai katso modeemisi ohjekirjasta oletusasetukset. Jos ohjekirjaa ei löydy, voi kokeilla käyttäjätunnus/salasanacomboja kuten admin / (tyhjä), admin / password tai admin / admin.


Modeemin asetuksista metsästetään laitteen myöntämien ip-osoitteiden taulukko, A-linkin tapauksessa taulukko löytyy status-valikon alaisuudesta "DHCP Clients".


DHCP-listasta löydät kaikki kotiverkkoosi kytketyt laitteet, jotka ovat saaneet modeemiltasi ip-osoitteen. Paikanna listasta verkkokamerasi ip-osoite ja siirry seuraavaan vaiheeseen. Tässä tapauksessa kamera oli saanut osoitteen 10.0.0.7.


Kameran web-hallinta

Kirjautuminen

Kun kameran ip-osoite on selvinnyt, voidaan ottaa yhteys kameraan ja aloittaa kameran asetusten sekä kuvan tarkastelu. Kameraan pääsee käsiksi kirjoittamalla Internet-selaimeen osoitteeksi http://kameranosoite eli tässä tapauksessa "http://10.0.0.7" tai pelkästään "10.0.0.7".

 

Selaimeen pitäisi aueta yllä näkyvän sivun kaltainen kameran kirjautumisikkuna. Oletusasetuksilla kameraan pääsee kirjautumaan käyttäjätunnuksella "admin" ja ilman salasanaa. Kirjautumissivulta löytyy vain Internet Exploreria tukeva ActiveX-tila, mutta johtuen allekirjoittaneen tarkoituksellisesta ActiveX-välttelystä, nämä ohjeet koskevat kirjautumissivun server push mode -puolta, jonka avulla myös modernimmat selaimet pääsevät käsiksi kameraan. Mac-käyttäjillä ei käytännössäole muita vaihtoehtoja kirjautua sisään kuin Server Push Mode.

Foscamin kameroihin lisättiin tuki IE:n lisäksi muillekin selaimille vasta viimeaikaisissa firmwareissa, joten jos kirjautuminen ei onnistu, tulee kameran firmware sekä webUI päivittää. Tämä onnistuu helpoiten ja varmimmalla tavalla käyttäen Ip Camera Tool -ohjelmaa tai kirjautumalla ActiveX-moodissa hallintaan. Kummatkin tavat kuitenkin vaativat Windows-koneen, joten Mac-käyttäjien tulee käyttää kamera kylässä taloudessa, jossa on käytössä Windows-kone. Oma Foscamin kamerani kuitenkin oli varustettu tarpeeksi uudella firmwarella, ja kirjautuminen onnistui Firefoxilla suoraan.



Kirjautumisen jälkeen avautuu kameran hallintasivut, joista ensimmäisenä laitteen statusikkuna. Sivun vasemmasta laidasta löytää kolme linkkiä, "Device Status", "Live Video" ja "Device Management". Device Status -sivu kertoo laitteen yleistilan, Live Video-sivulta pääsee katsomaan kameran kuvaa sekä hallitsemaan kameran asentoa ja Device Management-sivulta päästään säätämään kaikkia laitteen asetuksia.

Aloitussivun näkymä sisältää seuraavat tiedot:
  • Device ID - kameran yksilöllinen ID
  • Device Firmware Version - laitteen firmwaren versionumero
  • Device Embedded Web UI Version - laitteen sisäisen web-hallinnan versionumero
  • Alias - Kameran nimi
  • Alarm Status - liikehälytyksen tila
  • DDNS - Dynamic DNS tila (dynaaminen reititys)
  • UPnP Status - Universal Plug'n'Play status


Live Video -sivulta pääsee tarkastelemaan kameran kuvaa ja hallintavalikosta voi suunnata kameraa mielensä mukaan. Valikosta löytyy kuvan kääntö pysty/vaakasuunnassa (tarpeellinen jos kamera asennetaan kattoon väärinpäin), kuvan tarkkuussäätö 640x480px (vga) tai 320x240px (qvga), tilasäätö (50/60Hz tai ulkoilma) sekä kirkkaus ja kontrastisäädöt.


Device Management - valikosta löytyy varsin mittava listaus säätövalikoita ja tässä artikkelissa keskitytään näistä neljään ensimmäiseen perusasetukseen. Ensimmäisestä valikosta, Alias Settings, voi antaa kamerallensa haluamansa nimen.

 

Date&Time -valikosta voidaan määrittää käytettävä aikavyöhyke sekä muut kellonaikaan liittyvät asetukset.



User Settings-valikosta voidaan määrittää käyttäjätunnuksia jopa kahdeksalle käyttäjälle. Tunnuksen ja salasanan lisäksi käyttäjät voidaan lajitella kolmeen eri kategoriaan, Administrator, Operator sekä Visitor-ryhmiin. Näiden asetusten muuton jälkeen kamera boottaa itsensä, jotta asetukset tulevat voimaan.
  • Administrator - Kaikki oikeudet
  • Operator - Pääsee näkemään kuvan sekä kääntämään kameraa, ei voi muuttaa asetuksia
  • Visitor - Näkee vain kiinteän kuvan, ei voi kääntää kameraa eikä muuttaa asetuksia.


Basic Network Settings -valikosta pääsee vaikuttamaan kameran ip-osoitteeseen. Oletuksena kamera hakee ip-osoitteen automaattisesti DHCP-serveriltä. Koska DHCP-serveriltä saatu ip-osoite voi ajan myötä muuttua esimerkiksi modeemin resetoitumisen jälkeen, on parempi että kameralle määritellään itse kiinteä ip-osoite. Otetaan siis ylimmäinen ruksi pois.



Nyt kameralle voidaan valita kiinteä ip-osoite. Yleensä ip-osoite kannattaa valita DHCP-serverin jakamien ip-osotteiden ulkopuolelta, tässä tapauksessa osoitteen voi valita esimerkiksi 10.0.0.20-50 väliltä (nämä esimerkit ovat suuntaa antavia ja riippuvat kulloinkin käytetystä modeemista ja sisäverkosta). Esimerkin tapauksessa kameran asetuksiksi siis määritellään:
  • IP Addr (ip-osoite): 10.0.0.32
  • Subnet Mask (aliverkon peite): 255.255.255.0
  • Gateway (reititin, oletusyhdyskäytävä): 10.0.0.1
  • DNS Server (DNS-serveri tai oletusyhdyskäytävä): 10.0.0.1
  • Http Port (http-portti, oletus 80): 12345
  • Network Lamp (kameran vihreä merkkivalo): Päällä 
Oletuksena kameran web-hallintaan pääsee http:n oletusportilla 80, mutta tässä tapauksessa määritettiin manuaalisesti jokin muu portti. Kun halutut asetukset on määritelty, tallennetaan asetukset, jolloin laite boottaa itsensä.


Kun laite on uudelleenkäynnistynyt, on aika kirjautua takaisin web-hallintaan juuri määriteltyjen asetusten avulla. Nyt kameraan kirjaudutaan valitulla ip-osoitteella sekä jos http-portti muutettiin, myös portin avulla. Tässä tapauksessa laitteelle kirjaudutaan internetselaimella osoitteella http://10.0.0.32:12345 tai pelkällä 10.0.0.32:12345 -osoitteella.

Jos kirjautuminen epäonnistuu useista yrityksistä huolimatta, kameran asetukset voi resetoida kameran pohjasta löytyvästä napista painamalla painike noin 10 sekunnin ajaksi pohjaan. Tämän jälkeen asetusviidakon voi aloittaa alusta.

Nyt kameran perusasetukset on määritelty, yhteys kameraan toimii ja käyttäjätunnukset ovat toiminnassa. Seuraavissa osissa perehdytään langattomaan yhteyteen sekä asetusvalikon muihin osa-alueisiin. Stay tuned.

Muut tähän artikkeliin liittyvät osat:
Osa 1: Foscam FI8908W ip-kamera
Osa 2: Foscam FI8908W käyttöönotto ja perusasetukset
Osa 3: Foscam FI8908W advanced-asetukset sekä vinkkejä käyttöön


15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saako kääntymisominaisuuden pois päältä? Eli kun laite kuvaa, niin kamera ei käänny?

Miten kameran voi laittaa ja poistaa "hälytystilasta"? Onko ainut vaihtoehto tehdä tämä PC:n kautta, joten kamera kuvaa myös kun lähden ja tulen itse kotiin?

Frequnator kirjoitti...

Ei kamera oletuksena kääntyile jos kuvaat, sen saat toki halutessasi kääntymään mutta paikallaanhan se pysyy ellei ohjelmistosta toisin kameralle käskytetä.

Käsittääkseni kameran I/O liitännöihin voit kytkeä myös oman liiketunnistimen jonka voit rakentaa vaikka katkaisijan taakse, jolloin kytkin määrittäisi onko kamera hälytysmoodissa vai ei :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos.
Eli jos kuvaus päällä, niin kamera ei seuraa kohdetta jos sitä ei erikseen kytke niin tekemään?

Frequnator kirjoitti...

Kamera ei sinänsä osaa seurata kohdetta lainkaan, moottoroitu pää antaa mahdollisuuden joko kääntää kameraa manuaalisesti etänä tai kytkeä patrol-toiminnon päälle, jolloin kameran saa kääntymään ennalta määritetyllä nopeudella edes takaisin automaattisesti joko vaakasuunnassa, pystysuunnassa tai näiden sekoituksena siksakkia.

Eli kamera tosiaan pysyy ihan paikallaan ellet halua jostain syystä päätä liikuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Aaa.. ok. Ymmärsin jostain että kamera seuraa kohdettaan kun nauhoitus päällä.

Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Onko kamerassa kuitenkin toiminto niin että tallentaa liikkuvaa kuvaa kun huomaa liikettä? Ei tarvitse siis koko työpäivää tallentaa ja katsoa "nauhalta", vaan vain silloin jos esim. kissa hyppii kameran edessä, tai joku tulee sisään?

Anonyymi kirjoitti...

Tästä blogista innostuneena hankin FI8918 kameran, joka lienee uudempi versio blogissa mainitusta kamersta. Yhteys toimii ja kuva näkyy, mutta viikonloppuna, kun tuli lunta maahan ja aurinko paistoi, niin kamerassa näkyi vain valkoista tai sitten meni ihan pimeäksi. En saanut kuvaa näkymään kunnolla millään säätökombinaatiolla. Kamera on sisällä ikkunan edessä, josta voi katsoa sisälle ja ulos kun sopivasti kääntelee. Sisäkuva näkyy yllätävän hyvin hämärässä ilman IR valoa. Täysin pimeässä IR valaisee melko hyvin. Vaikuttaa sitlä, että kamera on säädetty vähään valoon, ja kirkkaammassa valaistuksessa ei säätöalue riitä.

Anonyymi kirjoitti...

Tarkkana kannattaa olla kun Foscamin kameraa hankkii, mistään ei voi tietää että eBay:ssa myynnissä oleva on aito Foscam. Jo viime talvena tilasin FI8909W:n joka tuli Singaporesta ja oli susi laatikosta pois ottaessa, kameran kääntö ei toiminut vaan kamera sammui aina samantien kun yritti kääntää, sitte satunnaisesti se toimikin kunnes sähköt katkesivat, myyjän kanssa kommunikointiongelmia ja lopulta kun yritin päivittää kameran firmiksen niin kamera meni jumiin.
Heitin sen seinän kautta roskakoriin.

Nyt tilasin FI8918W:n UK:sta, toivotaan että nyt sattuu parempi kamera.
Aidon ja alkuperäisen saa 135USD hintaan www.foscam.us

frequnator kirjoitti...

Suomeen on aivan näillä hetkillä tulossa taho joka alkaa maahantuomaan sekä myymään aitoja Foscamin kameroita. Kunhan ehdin niin teen esittelyä myös 8918W ja 8905W (outdoor) kameroista jotka odottavat testaamista tuossa pöydällä :)

Anonyymi kirjoitti...

Noh mikäs firma niitä foscamin kameroita nyt sitten alkaa myymään ja milloin? Koska on tulossa tuo uusi kameratesti? Taidan vain tilata ebaysta.

Unknown kirjoitti...

Moi!

Tilasin EBaystä Foscomin FI8905W kameran ja olen yrittänyt saada sitä lähettämään kuvia kodin QNAP serverille. Herjaa

Test ... Failed
Can not upload file. Please be sure your account is authorized

Oma epäilyni on että kirjoitan FTP Upload Folder:in jotenkin väärässä muodossa. Olen kokeillut vaikka mitä, mutta en keksi missä muodossa se pitäisi antaa..

Kiitti muuten artikkelista tämä on ollut hyödyllinen. Kolumbuksen mailipalvelu ei pelaa kameran kanssa, koska se ei tue SSL encryptionia.

konsti97 kirjoitti...

voinko katsoa tuota kameraa kodin ulkopuolelta ja jos katson menenkö esim. kirjastonkoneelta modeemin ip-osoitteeseen vai ip-kameran osoitteeseen?

Naluski kirjoitti...

Kiitos ohjeista! Sain kamerat asennettua eikä tarvinnut opetella kantapäänkautta.

Anonyymi kirjoitti...

Hankin Opticam F18903W:n. Aluksi pari pv meni hyvin: laite tallensi sekä kotikoneelleni että nettiin omille kotisivuilleni. NYT EI ENÄÄ tallenna kotikoneelle. Ei hyväksy "set record pth"-toiminnolla mitään polkua!
Mistähän johtuu... saattoi sähkökatko viedä asetuksia, enkä enää muista miten sain alunperin toimimaan tuon tallennuksen.

Matti Pekkarinen

Anonyymi kirjoitti...

Miten saa toimimaan kannettavassa jossa mokkula?

Lähetä kommentti